Κινηματογραφικος Τομεας Π.Ο.Φ.Π.Α.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Ο Κινηματογραφικός Τομέας παρέχει ελεύθερα τακτικά σεμινάρια κάθε εβδομάδα, που καλύπτουν μια πληθώρα θεμάτων, τεχνικών και θεωρητικών, με θέματα όπως τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την ιστορία κινηματογράφου, την υποκριτική και άλλα πολλά.

Έχασες το πρώτο μάθημα; Δεν πειράζει! Παρ’όλο που τα περισσότερα σεμινάρια ακολουθούν μια λογική συνέχεια, μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν είναι ευπρόσδεκτα όλη την χρονιά.

Η έναρξη του εαρινού προγράμματος σεμιναρίων θα γίνει την Δευτέρα 11/03/2024.

Τεχνικό Σεμινάριο

Δευτέρα 20:15

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Φώτης Μιχαήλ

Εισαγωγή στις κινηματογραφικές τεχνικές και τεχνολογίες, όπως και εξοικείωση των μελών με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε παραγωγές και προβολές του Κινηματογραφικού Τομέα.

Κινηματογραφικές Πρακτικές

Τρίτη 18:00

«Ρόζ» Κτήριο Κωστής Παλαμάς

Επιμέλεια:  Σεραφείμ Αρκομάνης Υποστήριξη: Μανώλης Σκούρης

Το μάθημα αυτό εστιάζει στην σκηνοθεσία και την υποκριτική. Επιλέγουμε σκηνές, τις στήνουμε, τις προβάρουμε, τις γυρνάμε, τις προβάλλουμε. Παράλληλα αναπτύσσονται οι πρακτικές διάφορων, που άφησαν το στίγμα τους στον κινηματογράφο. Σκοπός του σεμιναρίου η συνεργασία και η πρωτοβουλία.

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Τρίτη 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια:  Ευάγγελος Βλαχάκης
Υποστήριξη: Μάρκος Μπούσσιος

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα βασικά στοιχεία της οπτικής αντίληψης που καθορίζουν τη διεύθυνση φωτογραφίας, καθώς και να μάθουμε και να εκτιμήσουμε την τεχνική
και την τέχνη της διεύθυνσης φωτογραφίας μέσα από κινηματογραφικά παραδείγματα και από μία επισκόπηση της ιστορίας της στον κινηματογράφο.

Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου

Τετάρτη 18:00 

4ος όροφος Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Επιμέλεια: Μουστόγιαννης Ευάγγελος, Βόσσος Αλέξανδρος

Το σεμινάριο αυτό είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς την ιστορία, τη θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου. Στο σεμινάριο, γίνεται μια πλήρης ιστορική αναδρομή στα βασικά κινηματογραφικά ρεύματα από την αρχή του μέσου έως τη δεκαετία του ’60, δείχνοντας τη σχέση μεταξύ των ιστορικών πλαισίων και των αισθητικών χαρακτηριστικών τους. Επίσης, γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στην Οντολογία του Κινηματογράφου, δηλαδή στη μελέτη του τί είναι ο κινηματογράφος και πως διαφέρει από τις υπόλοιπες τέχνες. Τέλος, επικεντρώνεται στην ανάλυση των τεχνικών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που χρησιμοποίησαν διάφοροι σκηνοθέτες, όπως το κάδρο, το φως, η κίνηση, ο χρόνος και η σύνθεση

Τεχνικές του Φιλμ (8, 16 & 35mm)

Τετάρτη 21:00 

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αντώνης Γλαρός, Αργύρης Θανάσουλας, Νικόλας Τσαναής, Διγενής-Γεώργιος Πορφύρης

Βασικές τεχνικές γνώσεις για γύρισμα ταινίας σε φιλμ, χρήση κινηματογραφικής κάμερας, δημιουργία πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, εμφάνιση και μοντάζ φιλμ 8 mm και 16 mm.

Ανατομία μιας ταινίας

Πέμπτη 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια:  Αλέξανδρος Σιπσίδης Yποστήριξη: Σωκράτης Μορφoνιός

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην ανάλυση ταινιών, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αποδόμηση μιας ταινίας, καθώς και τη λεπτομερή εξέταση όλων των εργαλείων του κινηματογράφου. Δηλαδή σκηνοθεσία, φωτογραφία, σενάριο, μοντάζ και άλλα. Φέτος το σεμινάριο θα αφιερωθεί στις ταινίες που κυκλοφόρησαν το 1999 καικατέληξαν στα Oscar το 2000.

Σινεμά Επιστημονικής Φαντασίας

Παρασκευή 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Υποστήριξη: Ανδριάννα Ζάβαλη

Συζήτηση πάνω στην ιστορία, αισθητική, τεχνική και φιλοσοφία όλων των θεματικών του είδους, με αφορμή παρουσίαση κλασσικών έργων επιστημονικής φαντασίας. 

Ασκήσεις Σκηνοθεσίας

Σάββατο 15:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαρτσάκης, συντονισμός γυρισμάτων: Πραξιτέλης Μάστορας, Αλέξανδρος Ορφανόπουλος, Άννα Γράδου, Κατερίνα Τσουκαλά, Ιάσονας Παρισόπουλος, Μιχάλης Μπασιάς, Μάρκος Μπούσιος, Δημήτρης Γερακίνης, Δημήτρης Παναγόπουλος

Στο σεμινάριο επιχειρείται η ανακάλυψη του κινηματογράφου βήμα-βήμα (με τα μάτια του ερασιτέχνη δημιουργού). Μέσα από εφαρμογές ξεφυλλίζουμε τις «γραμματικές» της φιλμικής γλώσσας, εξερευνούμε κάποιες βασικές αρχές της σκηνοθεσίας του κινηματογράφου και κάνουμε πρακτικές δοκιμές.

Παρουσιάσεις Μελών

Σάββατο 20:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.


* Το σεμινάριο δεν έχει τακτικό πρόγραμμα, παρακαλώ δείτε τις ανακοινώσεις για την επόμενη συνάντηση.

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιλογή, παρουσίαση, και ανάλυση κινηματογραφικών θεμάτων, ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από μέλη του κινηματογραφικού τομέα.

Ο Λαογραφικός Τρόμος στον Κινηματογράφο

Κυριακή 18:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Λογοθέτης, Βαρβάρα Κοντονή
Υποστήριξη: Ανδριάννα Ζάβαλη

Ο παρόν κύκλος παρουσιάσεων έχει ως στόχο του, μέσω του κινηματογράφου και των τάσεων που παρατηρούνται εντός αυτού, να διερευνήσει την προσπάθεια του ανθρώπου να παραβιάσει τους τόπους που στέκονται στο μεταίχμιο των κόσμων, τους λόγους που το αλλόκοτο και ο τρόμος, και δη ο λαογραφικός, ασκεί τόσο μεγάλη γοητεία στον κινηματογράφο, και κατά συνέπεια τις κοινωνικοπολιτικές ανάγκες που τα παραπάνω προσπαθούν καλύψουν.

Κινηματογράφος Τρόμου

Κυριακή 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Ανδριάννα Ζάβαλη

Το σεμινάριο θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στις ταινίες τρόμου από τον βουβό κινηματογράφο μέχρι και σήμερα και σε ταινίες από χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή (Αμερική, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα κ.α.) και σε σκηνοθέτες (John Carpenter, Dario Argento, Wes Craven, George A. Romero, David Cronenberg κ.α.) αλλα και στη λογοτεχνία τρόμου και σε συγγραφείς που διαμόρφωσαν με το έργο τους το είδος

Φαντασιακά Σημαίνοντα: Ψυχανάλυση, Σημειολογία και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια:  Κωνσταντίνος Κόντης

Πώς δομείται ο κινηματογράφος σαν σημαίνουσα πολλαπλότητα; Η ταινία είναι ένα κλειστό έργο ή ένα ανοιχτό κείμενο; Το σινεμά είναι μια ηδονοβλεπτική δραστηριότητα ή/και σχετίζεται με φετιχιστικές κλίσεις; Μπορεί  να ιδωθεί ως μια μορφή θεραπείας ή πραγμάτευσης ψυχολογικών εννοιών και ψυχικών διαταραχών; Το σεμινάριο αυτό, το οποίο και αυτό -σαν σημαίνον- είναι ανοιχτό στη συμβολή όλων όσοι το παρακολουθούν, αξιοποιεί έννοιες του Freud και του Lacan, καθώς και πολλών θεωρητικών του κινηματογράφου (Metz, Mulvey, Wollen, κ.α) για να δει την σύζευξη ψυχανάλυσης και κινηματογράφου, ώστε να εμπλουτίσει και τα δύο.

Animation @ Irida: Έργα Animation και η Κοινωνικοπολιτική Σημασία τους

Το σεμινάριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Μαρίνα Μέλη, Όλγα Παπαγιαννίδη, Αιμιλία Παπαχριστοφίλου

Το σεμινάριο έχει σκοπό να φέρει όσους το παρακολουθήσουν σε επαφή με το animation και  με την ιστορική πραγματικότητα που το πλαισιώνει. Με τη βοήθεια του κοινού θέλουμε να διερευνήσουμε τι σημαίνουν αυτά τα έργα μέχρι και σήμερα. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και Έλληνες δημιουργούς μικρού μήκους animation και να τους φέρουμε στην Ίριδα για να μιλήσουν για το έργο τους.

Blog στο WordPress.com.