Ποιοί είμαστε

Ο Κινηματογραφικός Τομέας είναι μέρος του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών της Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοποί του είναι να καλλιεργήσει την κινηματογραφική παιδεία στους φοιτητές ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του κινηματογράφου, και να ενεργοποιήσει τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να γίνουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά και καλλιτεχνικά τόσο τους ίδιους όσο και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.

Βασικές αρχές λειτουργίας του Κινηματογραφικού Τομέα είναι η ισότητα μεταξύ των μελών – τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων, οι συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, και τέλος η άνευ περιορισμών καλλιτεχνική αναζήτηση των μελών του – στα πλαίσια της κινηματογραφικής τέχνης.

Δράσεις

Σήμερα ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε  φίλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα,  το  οποίο  καθημερινά  βελτιώνεται  και εμπλουτίζεται.  Τα σεμινάρια  διεξάγονται  από  παλιότερα αλλά και νεότερα  μέλη  του  Κινηματογραφικού  Τομέα  τα οποία εθελοντικά  και  με  πολύ  διάθεση επιμελούνται  μια σειρά μαθημάτων  που  εκτός  από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση. 

Επιπλέον, ο Τομέας  υποστηρίζει, παρέχοντας  τεχνικά  υλικά  και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή  ταινιών  μικρού  μήκους  των μελών  του  σε φορμά 8mm και digital.

Τέλος, διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.

Χώροι

Ο Κινηματογραφικός Τομέας πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του κατά κύριο λόγο στο κινηματοθέατρο Ίρις που βρίσκεται στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15 κ Ακαδημίας.

Επίσης, έχει τα γραφεία και εργαστήρια του στον ημιώροφο της Λέσχης (Αίθουσα 16), όπως και μία αίθουσα στο κτίριο Κωστής Παλαμάς (Ροζ Κτίριο – Ακαδημίας 48 και Σίνα).

Σεμινάρια, προβολές και έκτακτες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ακαδημαϊκού έτους..

Συμμετοχή

Η συμμετοχή και πρόσβαση στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Κινηματογραφικού Τομέα είναι ελεύθερη για όλους, φοιτητές και κινηματογραφόφιλους, βάσει των αρχών λειτουργίας του Τομέα, αλλά και στα γενικότερα πλαίσια εκπαιδευτικής λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εγγραφή μέλους, πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση μίας απλής αίτησης, τις τακτικές ημέρες εγγραφών στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, ή κατά τη διάρκεια του έτους στις ώρες των δραστηριοτήτων, μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους των σεμιναρίων. Κατά την εγγραφή δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα συμβολικής συμμετοχής στην κάλυψη των έκτακτων υλικοτεχνικών αναγκών του τομέα.

Τρόπος Λειτουργίας

Η λειτουργία του Κινηματογραφικού Τομέα βασίζεται στην εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή των μελών του, παλαιότερων και νέων, προκειμένου να οργανωθούν σεμινάρια, προβολές, κινηματογραφικές παραγωγές και λοιπές δραστηριότητες.

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών

  • Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προβολών.
  • Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών μαθημάτων, συζητήσεων ή ασκήσεων από μέλη του Τομέα ή από εξωτερικούς συνεργάτες που επιλέγονται από αυτά.
  • Η δημιουργία έργου από όσο το δυνατό περισσότερα μέλη του Τομέα.
  • Η αξιοποίηση της Ίριδας και των λοιπών χώρων, καθώς και του εξοπλισμού του Τομέα.
  • Η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
  • Η τήρηση πνεύματος συλλογικότητας σε κάθε δραστηριότητα.

Οι πόροι του Τομέα προέρχονται από την Παν. Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από δωρεές μελών και τρίτων.

.

.

 

 

.

.

Blog στο WordPress.com.