F.A.Q. : Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο Κινηματογραφικός Τομέας;

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., είναι εθελοντικός φοιτητικός καλλιτεχνικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος πραγματοποιεί κινηματογραφικά σεμινάρια, προβολές και λοιπές δραστηριότητες εκπαιδευτικού και μορφωτικού χαρακτήρα, φέρει δε την κύρια ευθύνη και υποχρέωση λειτουργίας του κινηματοθεάτρου Ίρις στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Τι είναι ο Π.Ο.Φ.Π.Α.;

Ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), είναι  ο κεντρικός πολιτιστικός φορέας των φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις καλλιτεχνικούς Τομείς, (Κινηματογραφικός, Φωτογραφικός, Θεατρικός, και Χορευτικός) και  στεγάζεται στην Πανεπιστημιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15 κ Ακαδημίας).

Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες;

Ο  Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου – τεχνικής – ανάλυσης – σκηνοθεσίας) και προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε βίντεο και φιλμ. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα αλλά και νεότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα τα οποία εθελοντικά επιμελούνται μια σειρά συναντήσεων, που εκτός  από εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν αφορμές για προβληματισμό και συζήτηση. Επιπλέον, ο Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε ψηφιακό φορμά, αλλά και φιλμ 8 mm. Τέλος, διοργανώνει  εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.

Πού γίνονται τα σεμινάρια;

Ο Κινηματογραφικός Τομέας πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του κατά κύριο λόγο στο κινηματοθέατρο Ίρις που βρίσκεται στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15 κ Ακαδημίας. Επίσης, έχει τα γραφεία και εργαστήρια του στον ημιώροφο της Λέσχης (Αίθουσα 16), όπως και μία αίθουσα στο κτίριο Κωστής Παλαμάς (Ροζ Κτίριο – Ακαδημίας 48 και Σίνα).

Σε ποιους απευθύνεται;

Η συμμετοχή και πρόσβαση στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Κινηματογραφικού Τομέα είναι ελεύθερη για όλους, φοιτητές και κινηματογραφόφιλους, βάσει των αρχών λειτουργίας του Τομέα, αλλά και στα γενικότερα πλαίσια εκπαιδευτικής λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δε εγγραφή των συμμετεχόντων ως μέλη του Τομέα, αποτελεί βασικό άξονα ενεργής στήριξης του χώρου και της εκπαιδευτικής και δημιουργικής προσπάθειας που επιτελείται σε αυτόν.

Βασικές Αρχές

Βασικές αρχές λειτουργίας του Κινηματογραφικού Τομέα είναι η ισότητα μεταξύ των μελών – τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων, οι συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, και τέλος η άνευ περιορισμών καλλιτεχνική αναζήτηση των μελών του – στα πλαίσια της κινηματογραφικής τέχνης.

Σκοποί και στόχοι
  • Η παροχή σε ενδιαφερόμενους φοιτητές και κινηματογραφόφιλους, ελεύθερης πρόσβασης και συμμετοχής σε δραστηριότητες σχετικές με την κινηματογραφική τέχνη.
  • Η προβολή του Πανεπιστημίου ως δραστήριου πολιτιστικού φορέα στα κινηματογραφικά δρώμενα του τόπου μας και ως αρωγού των προσπαθειών νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.
  • Η απελευθέρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης και η προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε κάθε πτυχή του πολιτιστικού χώρου.
  • Η αισθητική καλλιέργεια και η ανάπτυξη της προσωπικότητας και κοινωνικής συμμετοχής των μελών.
Δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης

Στα πλαίσια των πρακτικών/τεχνικών σεμιναρίων, πραγματοποιούνται κινηματογραφικές ασκήσεις με σκοπό την εξοικείωση των μελών του Τομέα με το κινηματογραφικό αντικείμενο, αλλά και εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος. Σε επόμενο στάδιο, τα μέλη μας έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία προκειμένου να υλοποιήσουν παραγωγές δικού τους σχεδιασμού. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα προβολής άρθρων κινηματογραφικού περιεχομένου από το περιοδικό Μπομπίνα, είτε στην έντυπη, είτε στη διαδικτυακή έκδοσή του.

Πώς μπορώ να γραφτώ μέλος;

Η εγγραφή μέλους, πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση μίας απλής αίτησης, τις τακτικές ημέρες εγγραφών στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, ή κατά τη διάρκεια του έτους στις ώρες των δραστηριοτήτων, μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους των σεμιναρίων.

Υπάρχει κόστος συμμετοχής;

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Κινηματογραφικού Τομέα είναι ελεύθερη για όλους, στα πλαίσια των αρχών λειτουργίας του Τομέα, δίνεται ωστόσο προαιρετικά η δυνατότητα συμβολικής συμμετοχής στην κάλυψη των έκτακτων υλικοτεχνικών αναγκών του τομέα, κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

Πρέπει να ξέρω κάτι για τη συμμετοχή μου στα σεμινάρια;

Η συμμετοχή στις προβολές και στα σεμινάρια είναι ελεύθερη και ευπρόσδεκτη για όλους, βάσει όμως στοιχειωδών προϋποθέσεων, προκειμένου να μην εμποδίζεται η εύρυθμη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων:

Σας ζητούμε να σεβαστείτε την Ίριδα, τα σεμινάρια, τις προβολές και τους άλλους θεατές.

Σας παρακαλούμε πολύ – μην καπνίζετε, μη θορυβείτε και μη ρυπαίνετε το χώρο.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε προκειμένου να πραγματοποιείται απρόσκοπτα το πρόγραμμα μας και να εξασφαλίζουμε τις ελευθερίες των μελών, όπως και την καλή λειτουργική κατάσταση της Ίριδας.

Θα θέλαμε και εσείς με τη σειρά σας, καθώς είστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια να υπενθυμίζετε με ευγενικό τρόπο τα παραπάνω σε όσους θεατές δεν τα έχουν υπόψη τους ή τα έχουν λησμονήσει.

Σας παρακαλούμε να εκτιμήσετε την εθελοντική ενασχόληση των μελών του Τομέα και των εισηγητών των σεμιναρίων, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του τομέα και να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Μπορώ να γυρίσω δική μου ταινία;

Δίνεται η δυνατότητα, σε όσα μέλη του τομέα μας έχουν αποκτήσει θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις μέσα από τα σεμινάρια, να υλοποιήσουν ταινίες μικρού μήκους, είτε με τη μορφή ασκήσεων, είτε με τη μορφή δικής τους πρωτοβουλίας, μέσα στα πλαίσια των παραγωγών του Κινηματογραφικού Τομέα.

Μπορώ να συμμετέχω πιο ενεργά;

Πέρα από τη συμμετοχή στα θεωρητικά και τεχνικά σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω καλλιτεχνικής έκφρασης των μελών μας, μέσω της δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους, συγγραφής άρθρων κινηματογραφικού περιεχομένου (περιοδικό Μπομπίνα), όπως και οργανωτικά, με συμμετοχή στις συλλογικές αποφάσεις, στη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ακόμα και γραφιστικά, στην προβολή του έργου του Τομέα. Φυσικά και με οποιαδήποτε άλλη πρόταση, η οποία είναι σύμφωνη με τις αρχές και τους σκοπούς του τομέα.

Τρόπος λειτουργίας

Η λειτουργία του Κινηματογραφικού Τομέα βασίζεται στην εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή των μελών του, παλαιότερων και νέων, προκειμένου να οργανωθούν σεμινάρια, προβολές, κινηματογραφικές παραγωγές και λοιπές δραστηριότητες.

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών
  • Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προβολών.
  • Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών μαθημάτων, συζητήσεων ή ασκήσεων από μέλη του Τομέα ή από εξωτερικούς συνεργάτες που επιλέγονται από αυτά.
  • Η δημιουργία έργου από όσο το δυνατό περισσότερα μέλη του Τομέα.
  • Η αξιοποίηση της Ίριδας και των λοιπών χώρων, καθώς και του εξοπλισμού του Τομέα.
  • Η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
  • Η τήρηση πνεύματος συλλογικότητας σε κάθε δραστηριότητα.
Πόροι

Οι πόροι του Τομέα προέρχονται από την Παν. Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από δωρεές μελών και τρίτων.

Μέσα προβολής του έργου

Κύρια μέσα για την προβολή του έργου μας και την ενημέρωση των φοιτητών αποτελούν οι καθημερινές ανακοινώσεις με αφίσες στην Πανεπιστημιακή Λέσχη και σε άλλους χώρους συνάθροισης φοιτητών, η διαδικτυακή σελίδα kinimatografiko.gr, οι αντίστοιχες σελίδες του Τομέα στα sites κοινωνικής δικτύωσης facebook, google+ και twitter, όπως και το περιοδικό Μπομπίνα, εντύπως ή με την αντίστοιχη ιστοσελίδα mpompina.wordpress.com. Τέλος η συμμετοχή των δημιουργιών των μελών μας σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, τοπικά και διεθνή, όπως και η ετήσια πραγματοποίηση στην Ίριδα τριημέρου προβολών ταινιών μικρού μήκους, στο οποίο συν τοις άλλοις προβάλλονται και οι παραγωγές του Τομέα μας.

Blog στο WordPress.com.