Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Ο Κινηματογραφικός Τομέας παρέχει ελεύθερα τακτικά σεμινάρια κάθε εβδομάδα, που καλύπτουν μια πληθώρα θεμάτων, τεχνικών και θεωρητικών, με θέματα όπως τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την ιστορία κινηματογράφου, την υποκριτική και άλλα πολλά.

Έχασες το πρώτο μάθημα; Δεν πειράζει! Παρ’όλο που τα περισσότερα σεμινάρια ακολουθούν μια λογική συνέχεια, μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν είναι ευπρόσδεκτα όλη την χρονιά.

Η έναρξη του εαρινού προγράμματος σεμιναρίων θα γίνει την Τρίτη 28/2/2023.

Τεχνικό Σεμινάριο

Δευτέρα 20:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Φώτης Μιχαήλ

Εισαγωγή στις κινηματογραφικές τεχνικές και τεχνολογίες, όπως και εξοικείωση των μελών με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε παραγωγές και προβολές του Κινηματογραφικού Τομέα.

Κινηματογραφικές Πρακτικές

Τρίτη 17:00

«Ρόζ» Κτήριο Κωστής Παλαμάς

Επιμέλεια:  Σεραφείμ Αρκομάνης υποστήριξη: Μανώλης Σκούρης

Το μάθημα αυτό εστιάζει στην σκηνοθεσία και την υποκριτική. Επιλέγουμε σκηνές, τις στήνουμε, τις προβάρουμε, τις γυρνάμε, τις προβάλλουμε. Παράλληλα αναπτύσσονται οι πρακτικές διάφορων, που άφησαν το στίγμα τους στον κινηματογράφο. Σκοπός του σεμιναρίου η συνεργασία και η πρωτοβουλία.

Τεχνικές του Φιλμ (8, 16 & 35mm)

Τρίτη 21:00 

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αντώνης Γλαρός, Αργύρης Θανάσουλας, Νικόλας Τσαναής, Διγενής-Γεώργιος Πορφύρης

Βασικές τεχνικές γνώσεις για γύρισμα ταινίας σε φιλμ, χρήση κινηματογραφικής κάμερας, δημιουργία πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, εμφάνιση και μοντάζ φιλμ 8 mm και 16 mm.

Animanga

Τετάρτη 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Μαρίνα Μέλη, Άγγελος Παλιουδάκης
Υποστήριξη: Όλγα Παπαγιαννίδη

Το σεμινάριο έχει σκοπό να εξερευνήσει την σχέση μεταξύ της τέχνης του anime και της τέχνης του manga. Θα αναλυθεί ο ιστορικός και σύγχρονος αλληλο-εμπλουτισμός τους στο πλαίσιο της Ιαπωνικής παράδοσης διαμεσικής μεταφοράς εικοναφήγησης στον κινηματογράφο και θα δοθεί έμφαση στην σύνδεση των δύο μέσων με την Ιαπωνική και παγκόσμια ιστορία.

Ανατομία μιας ταινίας

Πέμπτη 20:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια:  Αλέξανδρος Σιπσίδης υποστήριξη: Σωκράτης Μορφωνιός

Το σεμινάριο επικεντρώνεται στην ανάλυση ταινιών, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αποδόμηση μιας ταινίας, καθώς και τη λεπτομερή εξέταση όλων των εργαλείων του κινηματογράφου. Δηλαδή σκηνοθεσία, φωτογραφία, σενάριο, μοντάζ και άλλα.

Εισαγωγή στο Ντοκιμαντέρ

Παρασκευή 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Στέλλα Πιπεράκη

Αισθητική ανάλυση του έργου των σημαντικότερων εκπροσώπων του είδους του ντοκιμαντέρ από τις απαρχές της γέννησής του έως και τη σύγχρονη εποχή μέσα από προβολές αποσπασμάτων και δημιουργικές συζητήσεις.

Τι είναι το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, ποια η σχέση του με το πραγματικό και τη μυθοπλασία (fiction), πώς διαφοροποιείται από το ρεπορτάζ και την εν γένει τηλεοπτική αισθητική, πoια εργαλεία και τεχνικές έχει στη διάθεσή του ο κάθε δημιουργός ώστε να μπορέσει να καλλιεργήσει την προσωπική αισθητική του γλώσσα και τελικά ποια η ευθύνη του απέναντι σε αυτό που κινηματογραφεί και κατ’ επέκταση στον εαυτό του;

Κινηματογράφος και Αναπηρία

Σάββατο 12:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Χριστίνα Μπούρα, Ανδρέας Κουζέλης
Yποστήριξη: Σπύρος Βλαχόπουλος

Μία ανασκόπηση της αναπηρίας μέσα από το κινηματογράφο που είτε παρουσιάζει θετικές είτε αρνητικές εικόνες, οι οποίες θα αποτελέσουν αιτία για συζήτηση.

Για πληροφορίες προσβασιμότητας και κράτηση θέσεων, θα ενημερωθείτε απο ‘Πρόσβαση για χρήστες αμαξιδίου’ .

Ασκήσεις Σκηνοθεσίας

Σάββατο 15:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαρτσάκης, συντονισμός γυρισμάτων: Πραξιτέλης Μάστορας, Σταύρος Τριάντος, Αλέξανδρος Ορφανόπουλος, Άννα Γράδου, Κατερίνα Τσουκαλά, Ιάσονας Παρισόπουλος, Μιχάλης Μπασιάς, Μάρκος Μπούσιος, Μανώλης Σκούρης

Στο σεμινάριο επιχειρείται η ανακάλυψη του κινηματογράφου βήμα-βήμα (με τα μάτια του ερασιτέχνη δημιουργού). Μέσα από εφαρμογές ξεφυλλίζουμε τις «γραμματικές» της φιλμικής γλώσσας, εξερευνούμε κάποιες βασικές αρχές της σκηνοθεσίας του κινηματογράφου και κάνουμε πρακτικές δοκιμές.

Επιστημονική Φαντασία και Πραγματικότητα

Κυριακή 12:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Βούλγαρη
Υποστήριξη: Ανδρέας Μυριτζής, Δήμητρα Γκίφα

Η επιστημονική φαντασία αλλάζοντας μια λεπτομέρεια στον φυσικό κόσμο δημιουργεί έναν νέο. Μπορεί να είναι μια πραγματικότητα στο μακρινό μέλλον ή σε ένα άλλο σύμπαν, αλλά υπάρχει πάντα το σχόλιο για το παρόν. Στα πλαίσια του σεμιναρίου, με ρετρο-σινεφίλ μεσημεριάτικες προβολές, θα δούμε μερικές ταινίες και θα συζητήσουμε για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα.

Κίνημα και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αρσινόη Πηλού, Στέργιος Ντινόπουλος

Ένας κύκλος εργαστηρίων με σκοπό την δημιουργiα 3-λεπτων ταινιών που θα αφουγκράζονται και θα προσεγγίζουν ποιητικά – μεσω της κινούμενης
εικόνας – το κίνημα των καλλιτεχνών, τις καταλήψεις, και τον αγώνα για τα δικαιώματα των ανθρώπων της τέχνης.

Παρουσιάσεις Μελών

* Το σεμινάριο δεν έχει τακτικό πρόγραμμα, παρακαλώ δείτε τις ανακοινώσεις για την επόμενη συνάντηση.

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιλογή, παρουσίαση, και ανάλυση κινηματογραφικών θεμάτων, ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από μέλη του κινηματογραφικού τομέα.

Φαντασιακά Σημαίνοντα: Ψυχανάλυση, Σημειολογία και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια:  Κωνσταντίνος Κόντης

Πώς δομείται ο κινηματογράφος σαν σημαίνουσα πολλαπλότητα; Η ταινία είναι ένα κλειστό έργο ή ένα ανοιχτό κείμενο; Το σινεμά είναι μια ηδονοβλεπτική δραστηριότητα ή/και σχετίζεται με φετιχιστικές κλίσεις; Μπορεί  να ιδωθεί ως μια μορφή θεραπείας ή πραγμάτευσης ψυχολογικών εννοιών και ψυχικών διαταραχών; Το σεμινάριο αυτό, το οποίο και αυτό -σαν σημαίνον- είναι ανοιχτό στη συμβολή όλων όσοι το παρακολουθούν, αξιοποιεί έννοιες του Freud και του Lacan, καθώς και πολλών θεωρητικών του κινηματογράφου (Metz, Mulvey, Wollen, κ.α) για να δει την σύζευξη ψυχανάλυσης και κινηματογράφου, ώστε να εμπλουτίσει και τα δύο.

Στοπ Καρέ

Το εργαστήριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του

4ος όροφος Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Επιμέλεια: Κατερίνα Βούλγαρη

Υποστήριξη: Ανδρέας Μυριτζής

Πειραματισμός σε τεχνικές στοπ-καρέ με διάφορα υλικά και αντικείμενα, ενδεικτικά: light painting, cut-out, pixilation, πλαστελίνη. Η εικόνα θα συνδυάζεται με πρωτότυπο ήχο από τους συμμετέχοντες.

Animation: A Modern Retrospective

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Χρήστος Κοντόγιωργας, υποστήριξη: Κωνσταντίνος Βιδάλης

Μια διαχρονική παρουσίαση του Κινηματογράφου Εμψύχωσης (Animation) με ιστορική αναδρομή ειδών, τεχνικών και σχολών και έμφαση στις πιο πρόσφατες και εξεζητημένες δημιουργίες.

Blog στο WordPress.com.