Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Ο Κινηματογραφικός Τομέας παρέχει ελεύθερα τακτικά σεμινάρια κάθε εβδομάδα, που καλύπτουν μια πληθώρα θεμάτων, τεχνικών και θεωρητικών, με θέματα όπως τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την ιστορία κινηματογράφου, την υποκριτική και άλλα πολλά.

Έχασες το πρώτο μάθημα; Δεν πειράζει! Παρ’όλο που τα περισσότερα σεμινάρια ακολουθούν μια λογική συνέχεια, μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν είναι ευπρόσδεκτα όλη την χρονιά.

Η έναρξη του προγράμματος σεμιναρίων θα γίνει την Παρασκευή 11/11/2022, με την πρώτη συνάντηση μελών για το νέο έτος.

Τεχνικό Σεμινάριο

Δευτέρα 20:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Φώτης Μιχαήλ

Εισαγωγή στις κινηματογραφικές τεχνικές και τεχνολογίες, όπως και εξοικείωση των μελών με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε παραγωγές και προβολές του Κινηματογραφικού Τομέα.

Κινηματογραφικές Πρακτικές

Τρίτη 17:00

«Ροζ» Κτήριο Κωστής Παλαμάς

Επιμέλεια:  Σεραφείμ Αρκομάνης υποστήριξη: Μανώλης Σκούρης

Το μάθημα αυτό εστιάζει στην σκηνοθεσία και την υποκριτική. Επιλέγουμε σκηνές, τις στήνουμε, τις προβάρουμε, τις γυρνάμε, τις προβάλλουμε. Παράλληλα αναπτύσσονται οι πρακτικές διάφορων, που άφησαν το στίγμα τους στον κινηματογράφο. Σκοπός του σεμιναρίου η συνεργασία και η πρωτοβουλία.

Τεχνικές του Φιλμ (8, 16 & 35mm)

Τρίτη 21:00 

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Αντώνης Γλαρός, Αργύρης Θανάσουλας, Νικόλας Τσαναής, Διγενής-Γεώργιος Πορφύρης

Βασικές τεχνικές γνώσεις για γύρισμα ταινίας σε φιλμ, χρήση κινηματογραφικής κάμερας, δημιουργία πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, εμφάνιση και μοντάζ φιλμ 8 mm και 16 mm.

Animation: A Modern Retrospective

Τετάρτη 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Χρήστος Κοντόγιωργας, υποστήριξη: Γιώργος Καλλιβρούσης

Μια διαχρονική παρουσίαση του Κινηματογράφου Εμψύχωσης (Animation) με ιστορική αναδρομή ειδών, τεχνικών και σχολών και έμφαση στις πιο πρόσφατες και εξεζητημένες δημιουργίες.

Κινηματογράφος και Αναπηρία

Πέμπτη 21:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Χριστίνα Μπούρα, υποστήριξη: Σπύρος Βλαχόπουλος

Μία ανασκόπηση της αναπηρίας μέσα από το κινηματογράφο που είτε παρουσιάζει θετικές είτε αρνητικές εικόνες, οι οποίες θα αποτελέσουν αιτία για συζήτηση. Για πληροφορίες προσβασιμότητας και κράτηση θέσεων, θα ενημερωθείτε απο ‘Πρόσβαση για χρήστες αμαξιδίου’ .

Ασκήσεις Σκηνοθεσίας

Σάββατο 15:00

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιμέλεια: Βασίλης Μαρτσάκης, συντονισμός γυρισμάτων: Πραξιτέλης Μάστορας, Σταύρος Τριάντος, Αλέξανδρος Ορφανόπουλος, Άννα Γράδου, Κατερίνα Τσουκαλά, Ιάσονας Παρισόπουλος, Μιχάλης Μπασιάς, Μάρκος Μπούσιος, Μανώλης Σκούρης

Στο σεμινάριο επιχειρείται η ανακάλυψη του κινηματογράφου βήμα-βήμα (με τα μάτια του ερασιτέχνη δημιουργού). Μέσα από εφαρμογές ξεφυλλίζουμε τις «γραμματικές» της φιλμικής γλώσσας, εξερευνούμε κάποιες βασικές αρχές της σκηνοθεσίας του κινηματογράφου και κάνουμε πρακτικές δοκιμές.

Παρουσιάσεις Μελών

* Το σεμινάριο δεν έχει τακτικό πρόγραμμα, παρακαλώ δείτε τις ανακοινώσεις για την επόμενη συνάντηση.

Κινηματοθέατρο Ίριδα.

Επιλογή, παρουσίαση, και ανάλυση κινηματογραφικών θεμάτων, ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από μέλη του κινηματογραφικού τομέα.

Στοπ Καρέ

* Το σεμινάριο δεν έχει τακτικό πρόγραμμα, παρακαλώ δείτε τις ανακοινώσεις για το πότε είναι το επόμενο μάθημα.

4ος όροφος Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Επιμέλεια: Κατερίνα Βούλγαρη, υποστήριξη: Ανδρέας Μυριτζής

Πειραματισμός σε τεχνικές στοπ-καρέ με διάφορα υλικά και αντικείμενα, ενδεικτικά: light painting, cut-out, pixilation, πλαστελίνη. Η εικόνα θα συνδυάζεται με πρωτότυπο ήχο από τους συμμετέχοντες.