Κινηματογραφικος Τομεας Π.Ο.Φ.Π.Α.

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Λαογραφικός Τρόμος στον Κινηματογράφο Κυριακή 26/04 στις 18.00

Ο Λαογραφικός Τρόμος στον Κινηματογράφο

Κυριακή 26/04 στις 18.00

Το σεμινάριο «Ο Λαογραφικός Τρόμος στον Κινηματογράφο» και ο Κινηματογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α. στις 26/04/26 (18:00 μ.μ.) εξετάζουν τα όρια της παιδικής φαντασίας και την ανάγκη για απόδραση μέσω της ταινίας του Guillermo del Toro, El laberinto del fauno (2006). Προλογίζουν οι Θάνος Αρμάγος και Γιώργος Βορριάς (Spoiler Alert).

«Κάποτε είχα πλήθος ονομάτων. Αρχαία ονόματα που μόνο ο άνεμος και τα δέντρα μπορούν να προφέρουν. Είμαι το βουνό, το δάσος και η γη. Είμαι… είμαι ένας φαύνος».

Στον μεθοριακό χώρο ανάμεσα στην παιδική φαντασία και τη βία της εξουσίας, η πραγματικότητα αποκτά τη μορφή ενός σκοτεινού παραμυθιού. Μέσα σε ένα απομονωμένο τοπίο, όπου ο πόλεμος δεν αποτελεί απλώς φόντο αλλά μια διαρκή, ασφυκτική παρουσία, η αθωότητα της παιδικής ματιάς μετατρέπεται σταδιακά σε εργαλείο διαφυγής και ταυτόχρονα σε παγίδα. Έτσι, υπόγειοι διάδρομοι, αρχαία πλάσματα και αλλεπάλληλες δοκιμασίες συνθέτουν έναν μυστικιστικό λαβύρινθο, όπου το μαγικό δεν αναιρεί το πραγματικό, αλλά το αντανακλά με ακόμη σκληρότερους όρους.

Καθώς όμως η διαδρομή βαθαίνει, το αίμα, η υπακοή και η ανυπακοή αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη συμβολική βαρύτητα, ενώ η παιδικότητα φθείρεται μέσα από εμπειρίες που θυμίζουν τελετή μύησης. Εκεί, τα τέρατα δεν παραμένουν ποτέ μονοδιάστατα, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι αποδεικνύονται πιο τρομακτικοί από αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα, η ηρωίδα οδηγείται αναπόφευκτα σε μια κρίσιμη επιλογή: όχι απλώς ανάμεσα στο πραγματικό και το παραμυθιακό, αλλά ανάμεσα στην υποταγή και τη θυσία. Και σε αυτό το σημείο, στο κέντρο του λαβυρίνθου, η ενηλικίωση δεν έρχεται ως λύτρωση, αλλά ως μια αναπόφευκτη πράξη μεταμόρφωσης.

Σχεδίασε έναν Ιστότοπο όπως αυτός με το WordPress.com
Ξεκινήστε