Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading Group/Watch Group

Τρίτη 18:00

4ος όροφος Π.Λέσχης.

Επιμέλεια:  Κωνσταντίνος Κόντης, Γιάννης Γιαννίκος

Πρόκειται για reading group και Watch group που μελετάει κείμενα θεωρίας του κινηματογράφου και ψυχανάλυσης και τα εφαρμόζει σε συγκεκριμένες ταινίες. Σκοπός είναι να υπάρχει μια ενεργητική, συμμετοχική συζήτηση γύρω από κείμενα που όλοι διαβάζουμε.

Το format του εργαστηρίου είναι το εξής: η πρώτη συνάντηση είναι εισαγωγική, όπου εκτίθενται βασικές αρχές θεωρίας κινηματογράφου/ψυχανάλυσης και παρουσιάζεται το πώς θα δουλέψουμε.

Οι επόμενες συναντήσεις θα είναι εναλλάξ reading group και watch group. Στα reading group θα έχουν δοθεί εκ των προτέρων κείμενα θεωρίας κινηματογράφου (max 30 σελίδες) τα οποία θα συζητάμε μαζί. Ενδεικτικά, κάποια κείμενα που θα συζητηθούν είναι του Peter Wollen, Christian Metz, Laura Mulvey, Barthes κ.α.

Στα watch group θα παρακολουθούμε ή/και θα συζητάμε για μια ταινία σύμφωνα με τα κείμενα που έχουν συζητηθεί. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο είδος του μελοδράματος. Τα κείμενα θα ανακοινώνονται στους συμμετέχοντες στο προηγούμενο μάθημα ή/και θα φτιαχτεί mail list που θα στέλνονται.  

Ανακοινώσεις

  • Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 10/6 στις 21:00

    Τρίτη 10/6 στις 21:00 Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Τελευταία συνάντηση σεμιναρίου: Ζωή στην Πόλη/Αστική αλλοτρίωση μέσα από το The Metropolis and Mental Life του Georg Simmel και το Koyaanisqatsi (1982) του Godfrey Reggio.

  • Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 3/6 στις 21:00

    Τρίτη 3/6 στις 21:00 Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Η ψυχαναλυτική έννοια της διαστροφής μέσα από το κείμενο What are Perversions? του Sergio Benvenuto και το Salo, 120 Μέρες στα Σόδομα του Pier Paolo Pasolini.

  • Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 27/5 στις 21:00

    Τρίτη 27/5 στις 21:00 Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Μια Πλωτινική ανάγνωση του Truman Show μέσα από το κείμενο «Beyond the Moving Images: A Plotinian Reading of The Truman Show» του Γιάννη Σταματέλλου.

  • Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 20/5 στις 21:00

    Τρίτη 20/5 στις 21:00 Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Ρευστή αγάπη, ψυχρή τρυφερότητα και νεοφιλελεύθερη υποκειμενικότητα μέσα από την Ρευστή Αγάπη του Zygmunt Bauman και το Modern Romance (1981) του Albert Brooks.

  • Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 13/5 στις 21:00

    Τρίτη 13/5 στις 21:00 Ψυχανάλυση και Θεωρία του Κινηματογράφου: Reading/Watch Group. Η Φιλοσοφια της Τεχνολογίας στον κινηματογράφο με βάση το κείμενο A field guide to postphenomenology και το Videodrome του Cronenberg.

  • Ακύρωση – Ψυχανάλυση και Θεωρία Κινηματογράφου Τρίτη 6/5

    Την Τρίτη 6/5 το σεμινάριο Ψυχανάλυση και θεωρία του Κινηματογράφου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω κωλύματος των διδασκόντων. Η ίδια θεματική μετατίθεται για την επόμενη Τρίτη 13/5.

Σχεδίασε έναν Ιστότοπο όπως αυτός με το WordPress.com
Ξεκινήστε