Ανακοίνωση για τις Αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

.

Ανακοίνωση για τις Αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τους Κινηματογραφικό, Φωτογραφικό και Θεατρικό Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α.

.

Εν μέσω πανδημίας και με τα πανεπιστήμια κλειστά σχεδόν ένα χρόνο τώρα, τους φοιτητές μακριά όχι μόνο από τις σχολές τους αλλά και από τους κοινωνικούς τους χώρους, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (πανεπιστημιακή αστυνομία, face control και κάμερες, κάρτες εισόδου, όριο φοίτησης, πειθαρχικά συμβούλια, αλλαγές στις πανελλήνιες που αποκλείουν μαθητές, διαγραφές φοιτητών, ολοκληρωτική κατάργηση του ασύλου).

Οι αλλαγές αυτές θέλουν τα πανεπιστήμια στείρα γνωσιακά κέντρα, αποκομμένα από την κοινωνία κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, που τόσα χρόνια αποτελούν χώρους ανοιχτούς για όλους/ες. Στόχος των αλλαγών ο παραγκωνισμός του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και των ελευθεριών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για την υλοποίηση του νομοσχεδίου, θα δαπανηθούν ποσά πολλαπλάσια της χρηματοδότησής των ιδρυμάτων, την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια συστηματικά υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπάρχουν ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα κάτι που προφανώς εμποδίζει την σωστή λειτουργία τους. Ακόμη, η θέσπιση ορίου φοίτησης με τη συνεπαγόμενη εντατικοποίηση των σπουδών, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον που αποτρέπει τους φοιτητές να έχουν άλλες ασχολίες υποτιμώντας στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με χώρους πολιτισμού που δεν τους προσφέρουν κάποια «πιστοποίηση γνώσης».

Ως Κινηματογραφικός, Φωτογραφικός και Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), θεωρούμε πως οι παραπάνω αλλαγές δεν συνάδουν με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και με τους εξωστρεφείς χώρους πολιτισμού. Ο κινηματογράφος, το θέατρο και η φωτογραφία είναι τέχνες που μαζικά απευθύνονται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Οι δράσεις μας τροφοδοτούνται από ένα ανοικτό πανεπιστήμιο και σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το πανεπιστήμιο ως χώρο δημιουργίας και ελευθερίας της έκφρασης.

Στεκόμαστε μαζί με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που, αντί να λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, εισάγει καινούργια. Ζητάμε την κατάργηση του νομοσχεδίου και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών τους και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού διδασκαλίας, καθαρισμού και φύλαξης.

.

 
 

 

Blog στο WordPress.com.